Schoonmaakopleiding: toepassen van de juiste ergonomie

Gezond werken in de schoonmaak: de kracht van ergonomie

Schoonmaken is meer dan alleen poetsen. Het vraagt om de juiste aanpak, goede spullen en een slimme werkhouding. Ergonomie speelt hierbij een hoofdrol, vooral omdat schoonmakers vaak dezelfde bewegingen herhalen en zwaar werk doen. Zonder aandacht voor ergonomie lopen ze het risico op vervelende klachten, zoals het carpaal tunnel syndroom, pijnlijke schouders of rug.

Steeds meer bedrijven zien in hoe belangrijk aandacht voor ergonomie is. Ze sturen hun schoonmakers daarom op schoonmaak cursussen waarin veel aandacht is voor vitaal vakmanschap, of anders gezegd; ergonomisch werken. Tijdens deze trainingen leren ze niet alleen waarom een goede houding zo belangrijk is, maar oefenen ze ook meteen met de juiste technieken en hulpmiddelen. Denk aan de beste manier om een doek uit te wringen of hoe je een vloer schoonmaakt zonder je rug te belasten.

Deze aanpak werpt zijn vruchten af:

  • Minder ziekteverzuim
  • Gezondere werkomgeving
  • Meer werkplezier
  • Hogere productiviteit

Kortom, aandacht voor ergonomie is goed voor zowel de schoonmaker als het bedrijf. Door slim te werken, houden schoonmakers hun lijf gezond en hun werk leuk. En dat is pas echt schoon werk!

Schoonmaakopleiding: toepassen van de juiste ergonomie

Praktijkvoorbeeld: ergonomie in actie

Bij Schoonmaakadvies Nederland ontmoeten we regelmatig uitdagingen die ons vak zo bijzonder maken. Neem nu het verhaal van een schoonmaakster die na een ingrijpende medische operatie – een borstamputatie vanwege kanker – veel pijn ervoer tijdens haar werk. Haar situatie was zo ernstig dat ze bijna haar baan moest opgeven.

We zijn direct aan de slag gegaan en hebben samen met haar de schoonmaakwerkzaamheden op haar afdeling onder de loep genomen. Na de inventarisatie hebben we de leverancier hulpmiddelen zoals een miniwringer, een stoffer en blik op steel, en een interieurmop systeem laten brengen. Deze tools waren cruciaal om haar werk minder belastend te maken.

Tijdens de training begeleidden we haar intensief, met focus op een ergonomische werkhouding die haar lichaam ontlastte. Het resultaat? Een week later kregen we te horen dat ze haar werkzaamheden weer met plezier uitvoerde.

Een half jaar later keerden we terug om haar collega’s te trainen. Zij werkte nog steeds met veel plezier en nagenoeg pijnvrij. Dit praktijkvoorbeeld illustreert hoe een gerichte training niet alleen de werkprestaties verbetert, maar ook iemands levenskwaliteit drastisch kan verhogen.

Meer dan alleen ergonomisch werken

Naast uitgebreide aandacht voor vitaal vakmanschap worden de volgende zaken behandeld:

  • Juist gebruik van materialen en apparatuur: Ontdek meer
  • Veilig werken en hoe doe je dat: Ontdek meer
  • Practische uitvoering van diverse schoonmaaktechnieken: Ontdek meer

Neem contact op en ervaar het zelf

Bent je klaar om jouw team naar een hoger niveau te tillen? Vul ons contactformulier in en ontdek wat we voor je kunnen betekenen.