Schoonmaak trainingen

Schoonmaakadvies Nederland geeft schoonmaak trainingen binnen bedrijven en organisaties gericht op het professionaliseren van de leidinggevenden en schoonmaak medewerkers

Optimaliseer de schoonmaak met onze trainingen

Het is essentieel om een professionele schoonmaak methodiek toe te passen in organisaties en bedrijven, in plaats van op een huishoudelijke manier schoonmaken zoals nu vaak plaats vindt. Bij het professioneel schoonmaken is het correct gebruik van de juiste schoonmaakgereedschappen en -middelen noodzakelijk. Dit is een vereiste voor een schone werkomgeving.

Bij schoonmaakadvies Nederland bieden we sinds 2010 op maat gemaakte schoonmaak trainingen voor schoonmakers en hun leidinggevenden. Tijdens de training maken we het liefst gebruik van de middelen en materialen die al door de schoonmakers gebruikt worden. Is er nog een manco qua middelen en materialen dan kunnen we hierin een gepast advies geven. Na afloop van de opleiding zijn de schoonmakers volledig bekend met de juiste methoden om het materiaal en de apparatuur te gebruiken en de gepaste werkwijze te hanteren.

De training is maatwerk, bijvoorbeeld gericht op de volgende aspecten:

 • Juist gebruik van materialen en apparatuur.
 • Toepassen juiste ergonomie om ziekteverzuim te vermijden.
 • Uitvoeren verschillende technieken
 • Veilig werken

Overigens, door de RAS vergoede opleidingen doen we altijd in samenwerking met SVS opleidingen.

Schoonmaak trainingen

Meer weten over schoonmaak trainingen binnen jouw organisatie?

Schoonmaak training volgen ?

Correct gebruik middelen en materialen

Van wie heb je ooit leren schoonmaken is een vraag die tijdens een training aan de deelnemers wordt gesteld. In basis heb je ooit leren schoonmaken van je ouders of verzorgers. Als kind heb je de kunst van huishoudelijk schoonmaken afgekeken. Binnen best wel veel bedrijven zie je de schoonmakers schoonmaken op een huishoudelijke manier, ondanks ze meestal professionele schoonmaakmiddelen en materialen gebruiken. Deze huishoudelijke manier van schoonmaken is ook wel bekend als poetsen.

Als je binnen een professionele omgeving schoonmaakt dan vraagt dat om een professionele aanpak. Tijdens de schoonmaak training worden de deelnemers bewust gemaakt van:

 • Wat is het verschil tussen huishoudelijke middelen en professionele middelen.
 • Waarom moet je correct doseren, wat gebeurt er als je dat niet doet?
 • Waar zijn de schoonmaakmiddelen geschikt voor.
 • Waar mag je de middelen absoluut niet gebruiken?
 • Hoe moet je een etiket lezen, wat staat er eigenlijk?
 • Praktijkvoorbeelden hoe je een probleem op kunt lossen.

Vakgeschoolde schoonmakers zijn vakmensen die weten wat ze doen. Er worden minder fouten en schades gemaakt omdat er door de training meer betrokkenheid bij de uitvoering van het werk is gevormd. Training loont, zowel voor de schoonmaker als het bedrijf waar de schoonmaker werkt.

Schoonmaak trainingen

Toepassen juiste ergonomie

Om goed schoon te maken dien je niet alleen de juiste middelen en materialen te gebruiken maar je hoort dit ook met een correcte lichaamshouding uit te voeren. Met andere woorden: maak schoon volgens de juiste ergonomie. 

Schoonmaken is doordat het een repeterende beweging is zwaar werk. Wordt schoonmaken niet ergonomisch uitgevoerd dan is dat een aanslag op de lichamelijke gezondheid van de schoonmaker. Het ziekteverzuim onder schoonmakers is hoog mede doordat er niet genoeg aandacht is voor ergonomisch werken.

Klachten als carpaal tunnel syndroom, schouder ontsteking en rugklachten worden veelal voorkomen als de schoonmaker zijn of haar werk op een ergonomische manier uitvoert. Gelukkig zien steeds meer bedrijven en organisaties in dat schoonmaakmedewerkers getraind moeten worden in het op een correcte manier gebruik maken van hun lichaam. 

Tijdens de schoonmaak trainingen wordt er praktisch gewerkt met hulpmaterialen. Staat een schoonmaker tijdens de training krom bij het schoonmaken van de vloer of wordt er een schoonmaakdoek verkeerd uitgewrongen dan wordt dit gecorrigeerd. Deze correctie bestaat uit het de schoonmaker in de juiste houding laten werken en bewust laten worden van het verschil. Een training in ergonomie heeft direct invloed op ziekteverzuim. 

schoonmaak trainingen als preventie

Praktijkvoorbeeld training toepassen juiste ergonomie

Een voorbeeld dat we bij Schoonmaakadvies Nederland hebben meegemaakt: we werden gevraagd of we iets konden betekenen voor een schoonmaker die ontzettend veel pijn had bij het uitvoeren van haar werkzaamheden en op het punt stond uit te vallen. De dame in kwestie had een heftige medische ingreep ondergaan, haar borst was ten gevolge van kanker verwijderd. 

Samen met de dame zijn we haar afdeling gaan schoonmaken. De leverancier van het bedrijf had op ons verzoek een aantal hulpmiddelen als een miniwringer, een stoffer en blik op steel en een interieurmop systeem neergezet. Deze hulpmaterialen zijn we tijdens de begeleiding op de werkvloer gaan gebruiken en ondertussen de dame begeleid in het minder belastend gebruiken van haar lichaam. Een week na de training was er weer contact, de feedback die we kregen was dat de dame haar werk weer met plezier deed. 

Ruim een half jaar later waren we terug bij het bedrijf om de rest van de schoonmakers te trainen, de schoonmaakster die we toen hadden getraind deed haar werk nog steeds met plezier en met een pijn die goed te dragen was. Een goede training kan dus duidelijk het verschil zijn tussen ziek melden of met plezier werken.

Toepassen juiste technieken

Goed gereedschap is het halve werk is een vaak gehoorde uitspraak. Wat heb je echter aan goed gereedschap zonder de juiste techniek? Binnen de professionele schoonmaak wordt met andere middelen en materialen gewerkt dan bij huishoudelijk schoonmaken. Tijdens de schoonmaaktraining wordt de schoonmakers geleerd hoe ze bijvoorbeeld correct met machines werken. Maar ook het strippen en conserveren van linoleum vloeren wordt praktisch geoefend. Schoonmaken is pas een vak als het vakgeschoold wordt uitgevoerd.

Veilig werken

Een belangrijk onderdeel tijdens de training is veiligheid. De belangrijkste regel is: je werkt veilig of je werkt niet. Aan de hand van praktijk voorbeelden worden de deelnemers tijdens de training bewust gemaakt wat veilig werken inhoudt. Werk je bijvoorbeeld met schoonmaakmiddelen met een hoge of lage pH dan maak je gebruik van een veiligheidsbril. Moet je iets op hoogte schoonmaken dan ga je niet op een stoel staan maar maak je gebruik van een goedgekeurd huishoudtrapje.

Schoonmaak trainingen veiligheid

Wat is de manier van trainen?

Het volgen van een training  moet je energie en inspiratie geven. Op het eind moet je het gevoel hebben dit heeft me verder geholpen, wanneer mag ik weer een training volgen. Om dit te bereiken zijn onze trainingen vooral praktijk gericht en liggen de onderwerpen dicht bij de deelnemers. We streven altijd naar het leveren van maatwerk.

Jaap Niezen is meestal degene die de trainingen verzorgt. Voor hele specifieke onderwerpen vliegt hij andere ervaren trainers in. Jaap is sinds 1989 actief als facilitair professional. Al 25 jaar verzorgt hij voor SVS opleidingen trainingen, waaronder:

 • Basisopleiding schoonmaak
 • Hospitality trainingen
 • Basis opleiding schoonmaken + module gezondheidszorg
 • Module isolatiekamer
 • Infectie preventie 
 • Module operatiekamer
 • Reinigen recreatiebungalows
 • Module museaal reinigen
 • Opleiding vloeronderhoud
 • Opleiding trappenhuisreiniging
 • Opleiding perron- en stationsreiniging
 • Opleiding foodreiniging
 • Kadermodule schoonmaaktechniek
 • Vaktechnische training aan collega trainers
 • Vele maatwerktrainingen

Naast het trainen voor de SVS verzorgt hij regelmatig trainingen op persoonlijke titel. Zijn trainingen reiken van opleidingen aan schoonmakers tot het op maat begeleiden van leidinggevenden.

Jaap heeft een laagdrempelige humorvolle no-nonsense aanpak. Zijn filosofie is: hoe leuker de training, hoe meer er geleerd zal worden, en wat geleerd wordt, zal in de praktijk toegepast worden. De trainingen zijn gericht op het aanleren van dagelijks uitvoerbare vaardigheden. Ook handigheidjes die het schoonmaakwerk vergemakkelijken krijgen ruim aandacht.

Een goed opgeleide schoonmaker is een onmisbare schakel binnen elke organisatie. 

Jaap Niezen tijdens een van zijn schoonmaak trainingen op de OK
Jaap Niezen correct gekleed voor het verzorgen van een
OK training in een ziekenhuis