Schoonmaak trainingen & opleidingen

Schoonmaaktrainingen: leer de fijne kneepjes

Ben je klaar om de schoonmaak binnen jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen? Bij Schoonmaakadvies Nederland transformeren we alledaagse schoonmaakroutines in professionele processen. Sinds 2010 bieden we op maat gemaakte schoonmaak trainingen & opleidingen die niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook de menselijke factor in relatie tot de werkomgeving aanzienlijk verbeteren.

Optimaliseer de schoonmaak met onze trainingen

Het verschil tussen huishoudelijk schoonmaken en professionele schoonmaak zit in de details. Waar velen zich nog behelpen met huishoudelijke methodes, zetten wij in op geavanceerde technieken en het correcte gebruik van professionele materialen. Onze schoonmaaktrainingen zijn speciaal ontworpen om zowel schoonmakers als hun leidinggevenden volledig bekend te maken met de meest effectieve schoonmaakmethoden.

Wat je kunt verwachten:

 • Juist gebruik van materialen en apparatuur: We leren je hoe je een machine voor je laat werken, de levensduur van je gereedschappen verlengt en hoe je optimaal gebruik maakt van elk product.
 • Toepassen van de juiste ergonomie: Voorkom ziekteverzuim door de juiste lichaamshoudingen en bewegingen aan te leren.
 • Veilig werken: ontdek de regels voor een veilige werkomgeving en leer hoe ze toe te passen.
 • Uitvoeren van diverse technieken: Van basis tot gevorderde technieken, we laten je alle noodzakelijke vaardigheden ontdekken.

Overigens, wij verzorgen niet rechtstreeks door de RAS vergoede schoonmaakopleidingen.

Schoonmaak trainingen

Meer weten over schoonmaak trainingen binnen jouw organisatie?

Schoonmaak training volgen ?

Correct gebruik middelen en materialen

Van wie heb je ooit leren schoonmaken is een vraag die tijdens een training aan de deelnemers wordt gesteld. In basis heb je ooit leren schoonmaken van je ouders of verzorgers. Als kind heb je de kunst van huishoudelijk schoonmaken afgekeken. Binnen best wel veel bedrijven zie je de schoonmakers schoonmaken op een huishoudelijke manier, ondanks ze meestal professionele schoonmaakmiddelen en materialen gebruiken. Deze huishoudelijke manier van schoonmaken is ook wel bekend als poetsen.

Leerdoelen:

 • Verschil tussen huishoudelijke en professionele producten
 • Correct doseren en toepassen van schoonmaakmiddelen
 • Lezen en begrijpen van productetiketten
 • Oplossen van specifieke schoonmaakproblemen

Vakgeschoolde schoonmakers zijn echte professionals in hun vakgebied. Dankzij grondige schoonmaak trainingen maken zij aanzienlijk minder fouten en veroorzaken ze minder schade. Dit komt omdat ze door hun opleiding meer betrokken raken bij hun werk. Zo’n training is niet alleen een investering in hun kennis en vaardigheden, maar verhoogt ook de algehele kwaliteit en efficiëntie binnen jouw organisatie. Kortom, een professionele schoonmaakopleiding is een win-win voor zowel de medewerker als het bedrijf. Ontdek zelf hoe deze trainingen het verschil kunnen maken!

Correct gebruik van middelen en materialen

Tijdens onze schoonmaak trainingen stellen we vaak de vraag: “Van wie heb je leren schoonmaken?” Meestal is het antwoord thuis, van ouders of verzorgers. Maar professioneel schoonmaken vereist meer dan alleen goede wil; het vereist kennis en begrip van professionele producten en hun toepassingen.

Leerdoelen:

 • Verschil tussen huishoudelijke en professionele producten
 • Correct doseren en toepassen van schoonmaakmiddelen
 • Lezen en begrijpen van productetiketten
 • Oplossen van specifieke schoonmaakproblemen
Schoonmaak trainingen

Ergonomie in de schoonmaak: essentieel voor gezond werken

Schoonmaken is meer dan alleen vuil verwijderen; het vereist de juiste techniek, materialen én een correcte lichaamshouding. Ergonomisch werken is cruciaal, zeker omdat schoonmaakwerk vaak repeterend en fysiek veeleisend is. Zonder goede ergonomie riskeren schoonmakers serieuze gezondheidsklachten zoals het carpaal tunnel syndroom, schouderontstekingen en rugklachten.

Steeds meer organisaties erkennen het belang van ergonomisch werken en investeren in gespecialiseerde schoonmaak opleidingen voor hun schoonmaakmedewerkers. Tijdens deze trainingen leren deelnemers niet alleen over het belang van de juiste houding, maar ervaren ze ook direct het verschil door praktische oefeningen met specifieke hulpmaterialen. Zo wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan de manier waarop een schoonmaakdoek wordt uitgewrongen of hoe je efficiënt en veilig een vloer schoonmaakt met minder belasting voor je rug..

De impact van deze aanpak is significant: een correcte ergonomische werkwijze vermindert het ziekteverzuim drastisch. Dit leidt niet alleen tot een gezondere werkomgeving maar ook tot meer werkplezier en productiviteit onder schoonmakers. Een win-win situatie voor zowel werknemer als werkgever.

schoonmaak trainingen als preventie

Praktijkvoorbeeld: ergonomie in actie

Bij Schoonmaakadvies Nederland ontmoeten we regelmatig uitdagingen die ons vak zo bijzonder maken. Neem nu het verhaal van een schoonmaakster die na een ingrijpende medische operatie – een borstamputatie vanwege kanker – veel pijn ervoer tijdens haar werk. Haar situatie was zo ernstig dat ze bijna haar baan moest opgeven.

We zijn direct aan de slag gegaan en hebben samen met haar de schoonmaakwerkzaamheden op haar afdeling onder de loep genomen. Na de inventarisatie hebben we de leverancier hulpmiddelen zoals een miniwringer, een stoffer en blik op steel, en een interieurmop systeem laten brengen. Deze tools waren cruciaal om haar werk minder belastend te maken.

Tijdens de training begeleidden we haar intensief, met focus op een ergonomische werkhouding die haar lichaam ontlastte. Het resultaat? Een week later kregen we te horen dat ze haar werkzaamheden weer met plezier uitvoerde.

Een half jaar later keerden we terug om haar collega’s te trainen. Zij werkte nog steeds met veel plezier en nagenoeg pijnvrij. Dit praktijkvoorbeeld illustreert hoe een gerichte training niet alleen de werkprestaties verbetert, maar ook iemands levenskwaliteit drastisch kan verhogen.

Veilig werken: essentieel voor elke professional

Veiligheid staat voorop in elke professionele omgeving, en dat geldt zeker voor de schoonmaakbranche. Tijdens onze schoonmaak trainingen hameren we op het belang van veilig werken: je werkt veilig of je werkt niet. Door middel van praktijkvoorbeelden ontdekken deelnemers de fijne kneepjes van het vak, maar ook hoe cruciaal veiligheid is in hun dagelijkse werkzaamheden.

Stel je voor, je gebruikt schoonmaakmiddelen met een hoge of lage pH-waarde. Wij leren je dat het dragen van een veiligheidsbril dan geen overbodige luxe is, maar een noodzaak. En moet er iets schoongemaakt worden op een hoger gelegen plek? Dan leer je bij ons dat een stoel niet volstaat, maar dat een goedgekeurd huishoudtrapje de veilige keuze is.

De trainer, die zelf jarenlange ervaring heeft in de schoonmaaksector, deelt zijn kennis en ervaringen graag. Hij begrijpt de uitdagingen waar je dagelijks mee te maken hebt en biedt praktische oplossingen die niet alleen de veiligheid verhogen, maar ook het plezier in je werk. Want een veilige werkomgeving is een prettige werkomgeving.

Toepassen van de juiste technieken

Goed gereedschap is het halve werk, zo luidt het gezegde. Maar wat is gereedschap zonder de kennis om het effectief te gebruiken? In de professionele schoonmaakbranche is het essentieel dat niet alleen de juiste materialen worden gebruikt, maar dat deze ook op de juiste manier worden ingezet. Tijdens onze schoonmaak opleidingen leren we de deelnemers hoe ze met de juiste techniek optimaal gebruik maken van machines, materialen en middelen.

Schoonmaken is meer dan alleen het verwijderen van vuil; het is een vak dat vakmanschap vereist. Onze trainers zijn ervaren professionals die zelf jarenlang in het veld hebben gewerkt. Ze brengen hun kennis en passie over op elke cursist, waardoor de training niet alleen leerzaam, maar ook inspirerend is. Door deze persoonlijke aanpak voelen deelnemers zich gewaardeerd en gemotiveerd om de aangeleerde technieken in de praktijk te brengen.

Ben je klaar om schoonmaken naar een hoger niveau te tillen binnen jouw organisatie? Ontdek hoe onze schoonmaak trainingen het verschil kunnen maken.

Schoonmaak trainingen veiligheid

Onze trainingsaanpak

Het volgen van een training  moet je energie en inspiratie geven. Op het eind moet je het gevoel hebben dit heeft me verder geholpen, wanneer mag ik weer een training volgen. Om dit te bereiken zijn onze trainingen vooral praktijk gericht en liggen de onderwerpen dicht bij de deelnemers. We streven altijd naar het leveren van maatwerk.

Jaap Niezen is meestal degene die de trainingen verzorgt. Voor hele specifieke onderwerpen vliegt hij andere ervaren trainers in. Jaap is sinds 1989 actief als facilitair professional. Al 25 jaar wordt hij door SVS opleidingen ingehuurd als zelfstandig professioneel trainer voor de volgende schoonmaak opleidingen:

 • Basisopleiding schoonmaak
 • Hospitality trainingen
 • Basis opleiding schoonmaken + module gezondheidszorg
 • Module isolatiekamer
 • Infectie preventie 
 • Module operatiekamer
 • Reinigen recreatiebungalows
 • Module museaal reinigen
 • Opleiding vloeronderhoud
 • Opleiding trappenhuisreiniging
 • Opleiding perron- en stationsreiniging
 • Opleiding foodreiniging
 • Kadermodule schoonmaaktechniek
 • Vaktechnische training aan collega trainers
 • Vele maatwerktrainingen

Naast het ingehuurd worden door de SVS verzorgt hij regelmatig trainingen op persoonlijke titel. Zijn trainingen reiken van opleidingen aan schoonmakers tot het op maat begeleiden van leidinggevenden.

Jaap heeft een laagdrempelige humorvolle no-nonsense aanpak. Zijn filosofie is: hoe leuker de training, hoe meer er geleerd zal worden, en wat geleerd wordt, zal in de praktijk toegepast worden. De trainingen zijn gericht op het aanleren van dagelijks uitvoerbare vaardigheden. Ook handigheidjes die het schoonmaakwerk vergemakkelijken krijgen ruim aandacht.

Een goed opgeleide schoonmaker is een onmisbare schakel binnen elke organisatie. 

Jaap Niezen tijdens een van zijn schoonmaak trainingen op de OK
Jaap Niezen correct gekleed voor het verzorgen van een
OK training in een ziekenhuis