Microbiële reiniging

In dit blog wil ik je meenemen naar de voordelen van microbiële reiniging, een onderwerp dat volgens mij meer aandacht verdient. Microbiële reiniging maakt deel uit van het brede concept van bioremediatie. Als je nog niet bekend bent met deze methode, dan vertel ik je er hier graag meer over.

Microbiële reiniging maakt gebruik van in de natuur voorkomende bacteriën die juist helpen om verschillende soorten vervuiling van oppervlakken te verwijderen. Deze bacteriën breken koolwaterstoffen (de vervuiling) af en zetten deze in onschadelijke stoffen zoals kooldioxide en oplosbare vetzuren om. Het mooie is dat deze natuurlijke bacteriën niet schadelijk zijn voor de gezondheid en op een veilige manier kunnen worden gebruikt.

Schoonmaken met microbiële middelen is niet alleen minder milieubelastend, maar ook goedkoper dan traditionele schoonmaakmethoden waarbij schoonmaakmiddelen worden gebruikt. De methode waarbij gebruik gemaakt wordt van bacteriën bij het schoonmaken is bijzonder geschikt voor:

  • Het schoonmaken van sanitair
  • Het schoonmaken van kantoren
  • Schoonmaken in zorginstellingen en daarmee verminderen noodzaak desinfectie 
  • Het oplossen van opgebouwde organische vervuiling in vloeren 
  • Schoonmaken van historische structuren en kunstwerken

Kortom, microbiële reiniging biedt een scala aan voordelen en kan een geweldige oplossing zijn voor verschillende situaties.

Traditionele schoonmaakmiddelen

Schoonmaken is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. We willen allemaal dat onze huizen en werkplekken schoon en gezond zijn. Traditionele schoonmaakmiddelen worden vaak gebruikt, maar worden steeds meer bekritiseerd vanwege de belasting die ze op het milieu en de gebruiker leggen. Er mag dus een andere oplossing komen.

Een mogelijke oplossing is werken met microvezel, wat helpt bij het terugdringen van het gebruik van traditionele schoonmaakmiddelen. Het gebruik van microvezel heeft echter ook nadelen, aangezien deze bijdragen aan de vorming van microplastics. Gelukkig is er een alternatief: schoonmaken met behulp van bacteriën.

Het is verbazingwekkend om te zien hoe breed toepasbaar bacteriën zijn bij het schoonmaken. De gebruiksmogelijkheden van deze methode zijn werkelijk ongekend. Dit is een geweldige alternatieve oplossing voor degenen die op zoek zijn naar minder milieubelastende en minder belastende schoonmaakmiddelen.

Kun je alles schoonmaken met microbiële reiniging?

Het is een vaak gestelde vraag: kun je eigenlijk alles schoonmaken met microbiologische schoonmaakmiddelen? Ik moet eerlijk zeggen dat voor zover mijn kennis gaat, het niet mogelijk is om anorganische vervuiling te verwijderen met microbiële middelen. Maar als ik het mis heb en er andere inzichten zijn, dan hoor ik dat graag. In dit blog richt ik mij op de toepassing van microbiologische middelen voor het verwijderen van organische vervuiling.

Het is belangrijk om op te merken dat ik in geen enkel opzicht de wet wil overtreden. Eerder heb ik al geschreven over de toepassing van microbiologische middelen binnen de gezondheidszorg. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat het gebruik van deze middelen leidt tot minder desinfectiebehoefte, omdat de goede bacteriën die in deze middelen zitten de pathogene micro-organismen verdringen door hun grotere aantal.

Maar het is belangrijk om te weten dat in Nederland deze toepassing niet is toegestaan vanwege de biocidewetgeving en ik raad dan niet aan om het te gebruiken en vervolgens niet meer te desinfecteren als het protocol dat wel voorschrijft. Het is echter wel interessant om te zien dat er buiten Nederland wel gebruik van wordt gemaakt. 

Samenvattend

In het begin van dit blog schreef ik al dat microbiële reiniging deel uitmaakt van het bredere concept van bioremediatie. Bioremediatie is een natuurlijke manier om vervuiling te voorkomen of op te lossen. De technische uitleg is dat het gaat om een versnelde degeneratie van organische verbindingen door het gebruik van natuurlijke biologische agentia zoals bacteriën, enzymen of schimmels.

Weet je wat zo interessant is aan microbiële schoonmaakmiddelen? Ze bevatten combinaties van sporen van verschillende gunstige bacteriën (bijvoorbeeld Bacillus), die van nature voorkomen in de natuur. Zodra deze sporen worden geactiveerd, worden ze bacteriën. Als deze bacteriën in contact komen met vervuiling, scannen ze het vuil en scheiden vervolgens enzymen af die de vervuiling af kunnen breken. Enzymen hebben verschillende functies:

Maar wist je dat er ook schoonmaakmiddelen zijn die alleen enzymen bevatten? Deze hebben in tegenstelling tot middelen die sporen bevatten een smal werkingsspectrum. Microbiële schoonmaakmiddelen op basis van sporen zijn breed werkend en leveren maatwerk.

In de afgelopen jaren heb ik veel gewerkt met microbiële schoonmaakmiddelen. Ik heb er veel resultaat mee geboekt. Een mooi voorbeeld is een camping waar een groot geurprobleem was met name binnen het heren sanitair. De schoonmakers op deze camping heb ik een training professioneel schoonmaken gegeven. We zijn tijdens de training heel praktisch aan het werk geweest met microbiologische schoonmaakmiddelen. Na de training was de stank weg en is ook niet meer terug gekomen. Ook het bestrijden van incontinentie geur binnen een verpleeghuis is effectief door middelen in te zetten op basis van micro-organismen. In plaats van stank camoufleren, stank daadwerkelijk afbreken.

Microbiële reiniging

Ik spreek de wens uit dat de informatie in dit blog je meer inzicht heeft gegeven in hoe microbiële reiniging werkt en hoe het kan helpen om de wereld schoner te maken. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen. Ik help je graag verder! Zie ook onze schoonmaak opleidingen & trainingen waarin we jou de kracht van microbiële reiniging helpen ontdekken.

Plaats een reactie