De onsmakelijke waarheid: hygiëne in de horeca onder de loep
Een kok, een toilet en groente
Ik sta in de grootkeuken van een gerenommeerd hotel, klaar om een schoonmaaktraining te geven. Een van de koks komt uit het toilet, loopt de keuken in en wil direct groenten gaan snijden. Ik vraag hem: “ga je niet eerst je handen wassen na toiletbezoek?” Zijn antwoord: “dat heb ik al gedaan in het toilet.”
Perfect toch, denk je nu mogelijk? Niet echt, nee. Stel je voor: de voorganger van deze kok heeft net gepoept en is tijdens het afvegen door het wc-papier heen gegaan. Poep aan zijn vingers. Handen worden niet gewassen (dat doen veel mensen namelijk niet). Deur wordt van het slot gedraaid en de deur wordt open gedaan. Poep op het slotknopje en de deurklink. Heerlijk smakelijk verhaal, echter wel praktijk. De kok die zonet wel zijn handen heeft gewassen, draait de deur van het slot en heeft nu ook poep aan zijn handen. Deze poep zal de groentes die hij snijdt besmetten. Zeg maar groente met poep-aroma.
De juiste aanpak: een kwestie van bewustzijn
Om het helemaal goed te doen, moet de kok voordat hij de keuken ingaat in een aparte wasplaats zijn handen wassen. Daarna kan hij zonder iets aan te raken de keuken betreden om zijn werkzaamheden uit te voeren. Helaas is het bewustzijn voor een correct uitgevoerde handhygiëne vaak ver te zoeken. Zelfs in horeca opleidingen wordt hier niet voldoende of helemaal geen aandacht aan besteed. In een eerdere post op LinkedIn over dit onderwerp kreeg ik teruggekoppeld van een lezer dat er bijvoorbeeld op de hotelschool te weinig aandacht is voor het onderdeel hygiëne. Dat vind ik op zijn minst bijzonder dat een toekomstig manager zo weinig weet over het toch belangrijke aspect als hygiëne en voedselveiligheid.
Kruisbesmetting: de stille sluipmoordenaar
Ik zie in een restaurant waar ik zit te eten dat er een vieze tafel wordt ingespoten met een schoonmaakmiddel. Er wordt een doek overheen gehaald, die vervolgens naast de spoelbak voor glazen wordt gelegd. Dit tafereel herhaalt zich keer op keer met dezelfde doek. Welkom in de wereld van kruisbesmetting, waar micro-organismen vrolijk van de ene naar de andere plek worden verspreid.
De doek fungeert als voedingsbodem voor bacteriën, die zich elke 20 minuten vermenigvuldigen. Stel je voor hoeveel van deze potentiële ziekteverwekkers worden uitgesmeerd om tafels ‘schoon’ te maken. En jij maar denken dat je alleen aan tafel zit met je partner, jouw gezelschap is iets groter met miljoenen bacteriën aan je dis.
Een avondje uit: horror in het toilet
Enige tijd geleden was ik al begonnen met het schrijven van dit blog. Afgelopen zaterdag besloot ik dit blog af te schrijven en te publiceren. Zaterdagavond bezocht ik met mijn partner Julia een café in Leeuwarden. Dit café is een vestiging van een landelijke franchise. Tijdens mijn bezoek aan het toilet, bleek deze zacht uitgedrukt, te goor voor woorden. Ik tipte een medewerkster over de erbarmelijke staat van het toilet en gebrek aan papieren handdoekjes.
Even later zag ik haar met handschoenen aan het slagveld betreden. Zo ver, zo goed. Maar wat gebeurde er daarna? Ze trok na het schoonmaken van het toilet haar handschoenen uit op dezelfde plek waar een collega gebakjes op schoteltjes aan het leggen was. Lekker hoor!
Vervolgens hielp ze direct een klant die verse muntthee wilde. Met haar niet-gewassen handen pakte ze de munt en deed dit in een glas. Heerlijk, muntthee met een vleugje toilet, iemand?

De horeca: een branche waar verandering prioriteit is
Na het delen van mijn ervaringen op LinkedIn kwamen er veel reacties binnen. Hotelschool studenten vertelden dat er in hun opleiding weinig aandacht is voor hygiëne. Een medewerker van een grand café/restaurant onthulde dat verschillende doekjes de hele dag door elkaar worden gebruikt voor diverse werkzaamheden, waaronder écht vieze klusjes. Er kwamen meer van soortgelijke reacties binnen.
Het is duidelijk: in de horeca moet echt iets veranderen. Mensen moeten beter getraind worden tijdens hun opleiding. In de lesstof moet meer aandacht komen voor hygiëne. Maar ook op de werkplek zelf moet er vakkundige aansturing zijn op hygiënisch werken.
Wat is er nodig: bewustwording als sleutel tot verbetering
De voorbeelden in dit artikel zijn slechts het topje van de ijsberg. Ze laten zien hoe belangrijk het is om bewust te zijn van hygiëne in de horeca. Het gaat niet alleen om het welzijn van de gasten, maar ook om de reputatie van de branche als geheel.
Laat degenen die invloed hebben op kwaliteit er voor zorgen dat hygiëne in de horeca de aandacht krijgt die het verdient. Door betere training, strengere controles, betere aansturing en een cultuurverandering kunnen we ervoor zorgen dat een avondje uit niet eindigt in een bacteriële nachtmerrie.
Dus, beste horecaondernemers, -medewerkers en -opleiders: laten we de handen ineenslaan (na ze grondig te hebben gewassen, natuurlijk) en werken aan een schonere, veiligere horeca. Want uiteindelijk willen we allemaal genieten van ons eten en drinken, zonder ons zorgen te maken over ongewenste ‘extra’s’.
Ik help je graag
Natuurlijk denk je na het lezen van dit blog als betrokken horeca ondernemer; hier wil ik wat mee. Ik nodig je van harte uit contact met mij op te nemen. Ik help je graag de hygiënische omstandigheden binnen jouw bedrijf naar een hoog level te brengen.