De kracht van de strengenmop

Ik kreeg een reactie op een post die ik had gedaan op LinkedIn over het gebruik van de strengenmop. Iemand vroeg zich af of de mop wel op de juiste manier wordt gebruikt. Op zijn werk gebruiken ze daarom de i-mop. Tijdens het schrijven van mijn reactie dat je niet bij een garage moet zeggen dat ze je een slechte auto hebben verkocht die slecht loopt omdat je diesel i.p.v. benzine in de tank hebt gegooid ontstond het idee voor dit blog.

De kracht van de strengenmop: ouderwets schoonmaken met moderne resultaten

Als trainer verzorg ik trainingen op eigen titel en voor de SVS. In de basis opleiding vloeronderhoud die ik verzorg voor SVS opleidingen is traditioneel moppen een onderdeel. De toepassing van dit “ouderwetse” mopsysteem staat regelmatig ter discussie en onlangs hoorde ik in het geruchtencircuit dat dit mopsysteem uit de opleiding zal verdwijnen omdat het praktisch niet meer toepasbaar zou zijn en de schoonmakers er niet mee kunnen werken. Voordat er, in mijn optiek, verkeerde beslissingen worden genomen wil ik in dit blog een lans breken voor het behouden van het klassieke mopsysteem en duidelijk maken waarom schoonmakers permanente educatie nodig hebben voor een professionele en daardoor effectieve uitvoering van het reinigingsproces.

Onzin dat klassiek ouderwets is

In de professionele schoonmaak is er één klassiek systeem dat nog steeds de tand des tijds doorstaat: de strengenmop, ook wel de Kentucky mop genoemd. Ondanks alle innovaties zoals microvezel toepassingen en technologische vooruitgang zoals de i-mop, biedt dit traditionele mop-systeem nog steeds effectieve schoonmaakresultaten. Een belangrijke voorwaarde is natuurlijk dat het correct wordt toegepast. Hier zit naar mijn idee de crux. Waanzinnig vind ik het idee dat omdat de methode niet goed wordt toegepast hem niet langer te onderrichten.

klassiek is modern
De zin van opleiden

“Hoe belangrijk vind je het opleiden van schoonmakers?” Als je deze vraag stelt aan welk schoonmaakbedrijf dan ook dan zul je als antwoord “belangrijk” krijgen. Top, daar ben ik blij mee. Echter waarom is de praktijk anders? Waarom moet het opleiden van schoonmakers in steeds kortere tijd en waarom mag het niets kosten? 

Google op ‘opleiden schoonmakers’ en belachelijke tarieven komen voorbij. Schoonmakers in een paar lessen opleiden naar het basis diploma. Of denken dat een schoonmaker na het volgen van de basis vloerencursus een vloerspecialist is. Complete waanzin als je denkt dat je de werkwijze en toepassing van een correcte werkhouding in een paar lessen verandert. Tijdens het examen voert de schoonmaker het geleerde trucje uit en behaalt zijn of haar diploma. Denk je nou echt dat er na het behalen van het diploma iets is veranderd in de manier van werken van de schoonmaker?

Van wie heb jij ooit leren schoonmaken?

Ik heb het schoonmaken van mijn moeder geleerd. Toen ik in 1989 begon in de professionele schoonmaak, in de verkoop en advisering van schoonmaaksystemen, kwam ik er achter dat ik vooral goed kon poetsen. In de schoonmaakopleidingen die ik verzorg noem ik de huishoudelijke manier van schoonmaken altijd poetsen. De meeste schoonmakers poetsen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden i.p.v. dat ze schoonmaken. Vind je het gek dat er klachten van klanten komen en dat je medewerkers ziek worden. Professioneel schoonmaken vereist een andere aanpak dan thuis schoonmaken.

Educatie

In schoonmaakland spreken we over het opleiden van schoonmakers. Zelf spreek ik liever over educatie. In het Engels vind ik de omschrijving educate yourself heel fraai. Educate betekent letterlijk ‘iemand opleiden door onderwijs te geven’. Het gaat over alle vormen van leren en kennis opdoen, of het nu in een schoolomgeving of door zelfstudie is. Educatie is een doorlopend proces dat, in deze case, schoonmakers helpt om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, bestaande kennis uit te breiden en persoonlijk en professioneel te groeien.

Permanente educatie is de sleutel naar verandering. De sleutel om poetsen te transformeren naar professioneel schoonmaken. Een professionele schoonmaker heeft betrokkenheid en liefde voor zijn vak. Door permanente scholing heeft hij een beter begrip gekregen voor complexe onderwerpen.

Klanttevredenheid en reputatie

Als je als schoonmaakbedrijf naast technische vaardigheden de schoonmakers traint in begrip van klantenservice en communicatie dan val je echt in de prijzen. Een goede interactie met klanten en collega’s maakt het verschil tussen een tevreden en een ontevreden klant. Permanente educatie zorgt ervoor dat een schoonmaakbedrijf zich positief onderscheidt en een sterke klantenbinding ervaart.

educatie

Scholing van de schoonmakers, en niet te vergeten hun leidinggevenden, zorgt voor een uitmuntende reputatie van het schoonmaakbedrijf. Ga je als schoonmaakbedrijf op een positieve manier met je medewerkers om dan zullen de klanten ook op een positieve manier met jou omgaan. Wat je geeft is wat je krijgt. Educatie zorgt voor rust in de tent. Het is de sleutel van je achterdeur. Wil je een omslag binnen je schoonmaakbedrijf van klachtenmanagement naar relatiebeheer dan is het écht serieus nemen van opleiden de sleutel.

Terug naar de strengenmop.

Wat heb je aan een fiets met een lekke band in een prachtige omgeving? Hoe fijn is het als je zelf de band kunt plakken en verder kunt genieten van je geplande dag fietsen.

Wat heeft een lekke band te maken met: waarom mag de strengenmop niet verdwijnen? Heel simpel omdat het je redder in nood kan zijn. Stel je voor je bent met je fraaie i-mop bezig een vloer schoon te maken. De i-mop heeft ineens dringende behoefte aan een monteur en zegt tegen jou: “red jezelf”. Wat doe je dan? Bel je de klant en zeg je sorry je zult het vandaag moeten doen met een vuile vloer? Of……

De kracht van de strengenmop

Als ik op een vuile vloer een dubbele rolemmer met strengenmop demonstreer en benoem hoe blij ik ben met deze combinatie, dan word ik vaak met verbazing aangekeken en hoor ik wat moet je met zo’n ouderwets geval? 

Ik begin dan met het correct uitvoeren van deze mopmethode. Na de uitvoering laat ik mensen zien hoe vuil het water in de rode emmer is en hoe schoon het water nog is in de blauwe emmer. Na opdrogen van de vloer is er een schone vlek te zien in de nog vuile vloer eromheen. Nog niet zolang geleden, heb ik om mensen te overtuigen van het nut van dit mopsysteem, een stuk vloer schoongemaakt met een compacte schrob-zuigmachine. Op een stuk vloer ernaast heb ik met de mop een stuk vloer schoongemaakt. Na droging was er geen verschil te zien tussen de twee proefstukken.

Vervangt de mop een machine?

Begrijp me niet verkeerd. De traditionele mopmethode is niet het Walhalla. Als ik een keuze heb dan zal ik kiezen voor een schrob-zuigmachine. Waarom? Omdat ik op een relatief eenvoudige wijze en met weinig lichamelijke inspanning een vloer kan schoonmaken. Echter een machine is niet overal economisch inzetbaar. In deze gevallen bereik ik op behoorlijk vervuilde vloeren met het traditionele mopsysteem een beter schoonmaakresultaat dan met microvezel mopssytemen.

Oh ja… de machine hield er ineens mee op. Geen probleem, ik heb nog een dubbele rolemmer staan en de schoonmaker is goed opgeleid. Resultaat; schone vloer en een tevreden klant. Je zult gek zijn als je mensen niet meer opleidt in de toepassing van dit systeem en je je klant belt met “sorry je vloer is nog vies”.

Basiskennis is voorwaarde voor begrip

Een fraai gebouw kan alleen maar onbezorgd stralen doordat het een solide fundering heeft. Dit principe gaat ook op bij professioneel schoonmaken. Als een machine er mee ophoudt, kun je nog steeds een goed eindresultaat realiseren als je basiskennis actueel aanwezig is. 

Kortom, de toepassing van de strengenmop mag dan wel als ouderwets worden beschouwd, maar het blijft een effectief schoonmaaksysteem dat nog steeds relevant is in de huidige tijd. Door schoonmakers goed op te leiden en continu te blijven ‘educeren’, kunnen schoonmaakbedrijven en eigen diensten de kracht van bijvoorbeeld de strengenmop optimaal benutten en hoogwaardige reinigingsresultaten leveren.

Wil je meer weten over opleidingen of over facilitaire ondersteuning? Ik kijk graag met je mee.

Plaats een reactie